Çikolatanın Döner hali

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılır. Milattan önce, Mayaların ve Aztekler’in çikolata yaptığı biliniyor. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen “lesitin” maddesi de eklenir.

Kakao Mayalarda ve Azteklerde zenginlerin, savaşçıların ve kralların içeceği; aynı zamanda para olarak da kullanılacak kadar değer verilen, altınla gümüşle bir tutulan bir üründür. Kakaokonun çok değerli olması nedeniyle Azteklerin sahtesini bile yaptıklarını biliniyor. Sahtesi kilden yapılıyordu. Kile, kakao çekirdeği gibi şekil verip ya kendi başına ya da gerçek kakaoya karıştırıp satıyorlardı. Kil diğer kakao taneleriyle suda eridiğinde ortada iz de kalmıyordu. İşin garip tarafı, kakao ağacı yetiştirenlerin, çekirdekleri toplayanların, atölyelerde çalışanların çoğunun çikolata yiyecek durumda olmamaları.. Çikolata pahalı olması nedeniyle bu ülkelerde çok lüks bir yiyecek olarak algılanıyor

17 . yüzyıl başlarında ünlü kaşif Kristof Kolomb tarafından Avrupa’ya getirildiğinde tadı bugünki gibi değildi. Baharatlı, acı bir içecekti. İspanyollar çikolatayı İspanya’ya götürdüklerinde Avrupalıların damak tadına uydurmak için içine şeker katmaya başlarlar. Çikolota bildiğimiz şekil ve tadıyla ilk kez 17. yüzyılın ortalarında İngiltere ve İsviçre’de görülmeye başladı. İlk çikolata 1876 yılında İngiltere’de imal edildi. Daha sonra İsviçre’li Daniel Peter çikolatayı üretti. Bu tarihten sonra çikolata, farklı tatlar ve lezzetler eklenerek günümüze kadar geldi. Amerikalılar kişi başına yılda ortalama 6 kilo çikolata tüketiyor. Avrupa ülkelerinde ise tüketim bunun neredeyse iki katı. Araştırmalara göre, insanların %68′i siyah çikolatayı tercih ediyor. Ama Türkiye’de en çok sütlü çikolata tercih ediliyor.

Firma Bilgileri Detaylar
Kuruluş Yılı 2011
Çalışan Sayısı 5
Mağaza Sayısı 02
Franchise İsim Hakkı Bedeli 0,00 TL
Dekorasyon Maliyeti 30.000,00 TL
Yatırım Maliyeti 40.000,00 TL

Franchise Başvuru Formu

Paylaş
Franchise Borsası - Franchise Danışmanlığı Franchise veren firmaların tanıtımları, franchise alacak olan girişimcilere yardımcı veriler ve danışmanlık hizmetleri sağlıyoruz

CEVAP VER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.